2014. szeptember 16., kedd

Borsos tokány



Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 8 adag

1.5 kg marhahús (lapocka, comb vagy nyak)
3 fej vöröshagyma
3 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
1 kávéskanál őrölt bors
2 ek borsikafű
0.5 dl konyak
2 dl vörösbor
4 dl tejföl (2 kis pohár)
1 ek keményítő
ízlés szerint só

Kuktában megdinsztelem a zsíron a kockára vágott vöröshagymát.
A húst (lapocka, comb vagy nyak a legalkalmasabb) csíkokra vágom, ügyelve arra, hogy a rostokra merőlegesek legyenek a csíkok.
Ráteszem a hagymára, megszórom borssal, borsikafűvel, ráöntöm a konyakot és nagy lángon, fehéredésig pirítom.
A konyaktól a hús nem fog szétfőni, hanem egyben marad.
Ezt követően sózom, ráöntöm a bor felét és lecsukom a kukta fedelét.
A fütyüléstől számított, 40 percig főzöm, ha eltelt az idő, kinyitom a kuktát.
Összekeverem a tejfölt a keményítőt és a maradék bort, majd egy kevés forró szafttal, simára keverem és beleöntöm a kuktába.
Óvatosan elkeverem, hogy a húst ne törjem és az első forrásig főzöm.
Galuskával, vagy kifőtt tésztával tálalom.




































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése