2015. január 23., péntek

Joghurtos szalagos fánk



Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók: kb. 20 db fánkhoz



50 dkg finomliszt
1,5 dl tej
1 dl natur joghurt
4 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 db tojássárgája
porcukor
házi lekvár


Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatom.
A lisztet egy edénybe teszem ráöntöm a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját.
Összekeverem a tésztát, majd munkaasztalra kivéve addig gyúrom, míg teljesen sima lesz.
Visszateszem a tálba, letakarom és meleg helyen kb. 30 perc alatt duplájára kelesztem.
Ha a tészta megkelt, lisztezett munkaasztalon 1-1,5 cm vastagra nyújtom és egy 6-7 cm átmérőjű kiszúróval, vagy pohárral fánkokat szaggatok belőle. A maradék tésztát összegyúrom, újra kinyújtom, és kiszaggatom. 20 percet pihentetem.
Magas falú serpenyőben olajat forrósítok. Egyszerre annyi fánkot sütök ki, ami kényelmesen elfér a serpenyőben.
Mielőtt az olajba teszem, közepén az ujjammal mélyedést csinálok.
Úgy kezdem a sütést, hogy a fánkot lyukas oldalával lefelé teszem az olajba. Az első oldalukat 2-3 percig sütöm fedő alatt, majd megfordítom és most már fedő nélkül sütöm tovább. Sütés közben folyamatosan figyelem a fánkokat, hogy szép világos színűre süljenek.
A kész fánkokat papírtörlőre szedem, még melegen porcukorral megszórom, és baracklekvárral, vagy bármilyen házi lekvárral töltve tálalom.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése