2015. január 5., hétfő

Libatöpörtyűs pogácsa, kemencében



Elkészítési idő: 70 perc +50 perc kelesztés
Hozzávalók: 50 db pogácsához



70 dkg finomliszt
2 dl tej
1 pohár tejföl
3 dkg friss élesztő
1 tk cukor
10 dkg libazsír
10 dkg libatöpörtyű
1 ek só
1 tojás a kenéshez

A töpörtyűt ledarálom, az élesztőt 1 dl tejben a cukorral felfuttatom.
Egy tálba szórom a lisztet, sózom, a közepébe mélyedést csinálok, beleteszem a töpörtyűt és zsírt, a felfuttatott élesztőt, tejfölt és a maradék tejet.
Összedolgozom a hozzávalókat, egy közepesen lágy masszát kapok, majd langyos helyen pihentetem fél órára.
Kelesztés után lisztezett munkalapra borítom, és fél cm vastagságúra nyújtom.
Megkenem az elkevert tojással, majd hajtogatom, a felső harmadot le, az alsó harmadot fel, majd a bal harmadot jobbra, végül a jobb harmadot balra hajtom.
Pihentetés nélkül újból kinyújtom fél cm vastagságúra, újból megkenem a tojással, és megismételem a hajtogatást.
A hajtogatott tésztát pihentetés nélkül 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom, tetejét megkenem tojással, és éles késsel bekockázom.
Közepes méretű (3,5 cm) pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A maradékot  összegyúrom, és azt is kiszaggatom.
Tepsire (38x35cm) rakom és meleg helyen 20 percig kelesztem, majd 200 fokos kemencébe tolom, vagy előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütöm.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése