2015. augusztus 31., hétfő

Csirkehúsgombóc leves


Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 8 adag

Húsgombóchoz
1 kg csirkemell
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt édeskömény
1 kávéskanál morzsolt zsálya
6 púpozott ek teljes kiőrlésű hajdinaliszt
1 db tojás
4-6 ek zsemlemorzsa

Leveshez
2 ek zsír (liba, kacsa)
1 fej vöröshagyma
1 tk pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
6 db burgonya
1 db fehérrépa
2 db sárgarépa
5 dl tejföl
1 ek finomliszt
1 ek petrezselyemzöld


A húsgombóchoz lebőrözöm, kicsontozom és ledarálom a csirkemellet a hagymákkal együtt, majd a többi hozzávalóval együtt összekeverem. A zsemlemorzsát az első keverések után apránként adom hozzá, evvel állítom be a massza sűrűségét. Sűrű, nem ragacsos jól formázható masszát kell kapjak.
Vizes kézzel diónyi golyókat formázok belőle. A gombócok méretétől függően 50-60 db lesz belőle.
A leveshez a kockára vágott vörös hagymát és az áttört fokhagymát megdinsztelem a zsíron.
A répákat karikára vágom, rádobom a hagymára és az egészet tovább dinsztelem.
Megszórom liszttel, 1 percig kavargatva pirítom, félrehúzom, meghintem pirospaprikával.
Elkeverem és felöntöm 3 l vízzel, hozzáadom a megtisztított és  kockára vágott krumplit, a mellcsontokat, amit a főzés végén eltávolítok, sózom és lefedem.
Ha felforrt belerakom a húsgombócokat, 15-20 perc alatt, gyenge forrással megfőzöm.
A tejfölhöz merek a forró levesből, simára keverem és vissza öntöm a levesbe.
Megforralom, a végén megszórom petrezselyemmel és tálalom.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése