2015. augusztus 22., szombat

Kemencés töltött káposzta cserépedényben


Elkészítési idő: 160 perc
Hozzávalók: 8 adag

1.5 kg házilag kovászolt káposzta vagy savanyú káposzta
6 db savanyú káposzta levél
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
30 dkg füstölt sonka (tarja, oldalas)
1 kávéskanál pirospaprika
2 dl száraz fehérbor
3 dl paradicsom lé (vagy 3 ek sűrített paradicsom vízzel hígítva)
1 kávéskanál borsikafű
1 csokor kapor (csak savanyú káposztához)

töltelék:
60 dkg darált sertés hús (dagadó, lapocka, tarja)
1 db vöröshagyma, apró kockára vágva
1 db tojás
1 bögre rizs
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál őrölt bors
2 kávéskanál só
1 dl étolaj


A töltelékhez valókat összekeverem, jól meggyúrom, ha szükséges még ízesítem. A káposzta levelekről lefaragom a vastag ereket, közepébe teszek egy adag tölteléket, a széleit felhajtom és az egészet betekerem. A maradékból kézzel tojás nagyságú golyókat formázok.
A szalonnát felkockázom, egy serpenyőben kiolvasztom a zsírját és 5 perc alatt megfuttatom rajta a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát, majd az egészet beleöntöm a cserépedénybe, megszórom piros paprikával, borsikafűvel és elkeverem.
A káposztát egy kicsit megvagdosom és a harmadát elkeverem az edényben lévő hagymával, közé rakom a füstölt sonkát erre rakom a káposzta levelekbe töltött húst, majd a káposzta másik harmadával befedem. A következő rétegbe rakom a maradék töltelékből formázott húsgolyókat, erre kerül a káposzta utolsó harmada. A tetejét meglocsolom a paradicsom lével és a borral, majd felöntöm vízzel, hogy a káposztát éppen ellepje. A tetejére kerül a kapor, amit csak savanyú káposzta esetén használok.
Lefedem és jól felfűtött kemencébe tolom, 1,5- 2 óra alatt készre főzöm.
Tejföllel friss kenyérrel tálalom.















2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm!
    Érdeklődöm, hogy a töltött káposztát milyen hőfokon rakta be a kemencébe. Nekem is van otthon kemencém, de még nem próbáltam töltött káposztát benne csinálni.
    Ahány videót és internetes oldalt néztem ezzel kapcsolatban, mindenütt más idő közöket írnak sütési időre, de kb. hőfokot nem. Nekem van hőfok óra beépítve. Azt, hogy parázs közé rakva, az lehet 250 foktól felfelé is az én gondolatomban. Tudom erre szokták mondani, hogy rá kell nézni sűrübben és kiderül akkor, hogy kész vagy még nincs, de minél többször nyitogatja az ember a kemence ajtaját, annál gyorsabban hül a kemence.
    Máskülönben örülök, hogy megtaláltam az ön oldalát, sok hasznos dolog és információ megtalálható.
    Tisztelettel: B. József.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlöm!
      Cserépedényben főzéskor 260-300 fokra szoktam felfűteni a kemencét, ez esetben 300 fokos volt a kemence. Cserépedény használatakor minden esetben kihúzom a parazsat.
      További jó sütést, főzést kívánok! :)

      Törlés