2016. március 11., péntek

Rakott tészta

Az alábbi recept is egy olyan étel leírását tartalmazza, melyet a leírtakon kívül még ezernyi módon lehet elkészíteni. Nézzük csak, a hús fajtájától a fűszerezésen keresztül, a szósz összetételéig rengeteg variáció áll rendelkezésre. Ez az étel pulykahúsból készült makaróni tésztával, a szószba trappista sajt került, a tetejére viszont cheddar sajtot reszeltem. Ja, és ez egy nagy adag 40x32 cm-es tepsiben készült.


Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók: 12 adag

1,5 kg pulykahús (comb, mell)
2 ek olaj, vagy zsír
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek zsálya, szárított morzsolt
1 ek borsikafű, szárított morzsolt
1 ek majoranna, szárított morzsolt
5 dl tejföl
5 dl tejszín
2 db tojás
1 ek finomliszt
frissen őrölt szerecsendió
1 kg makaróni
15 dkg sajt
vaj a tepsi kikenéshez
zsemlemorzsa
frissen őrölt bors


Ledarálom a húst, közé darálom a vöröshagymát és fokhagymát, majd egy magas falú serpenyőben hevített zsírra, vagy olajra dobom.
Hozzáadom a fűszereket, a zsályát, majorannát, borsikafüvet, sózom, borsozom és puhára párolom.
Egy tálban összekeverem a tejfölt, tejszínt, tojást, lisztet, szerecsendiót és a lereszelt sajt 2/3-át. Szükség szerint sózom.
Ezalatt a tésztát enyhén sós vízben kifőzöm, majd leszűröm.
Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe rakom a tészta felét, meglocsolom a tejfölös szósz harmadával, ráöntöm a megpárolt húst.
Ezt szintén meglocsolom a tejfölös szósz harmadával, beborítom a maradék tésztával és meglocsolom a maradék tejfölös szósszal.
Tetejére reszelt sajtot szórok és sütőben 220 -250 fokon 15-30 percig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején.
Tálalás előtt kicsit pihentetem, majd kockára vágva tálalom.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése