2016. április 9., szombat

Csirke alaplé készítése

Ez a leírás a "Karcsi főzdéje" 500. receptje!
Nem egy látványos recept, viszont annál hasznosabb! Felhasználható szószok, mártások, húsos ételek ízének teltebbé tételéhez. Beforralással a hatása még intenzívebbé, íze még koncentráltabbá tehető!
A házilag készített alaplé mesterséges anyagoktól mentes, egyszerűen, olcsón elkészíthető ételízesítő, és csak a készítőjétől függ, hogy mi kerül bele.
Lehet kifejezetten az alapléhez farhátat venni, de most 8 db  csirkecomb csontjait és lenyúzott bőrét használtam erre.


Elkészítési idő: 200 perc
Hozzávalók: kb. 8-9 dl alapléhez

50 dkg csirkecomb csont és bőr
1/2 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
6 szem bors









Egy lábasba teszem a csontokat és bőröket és a többi hozzávalót. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Lassan felforralom és forrástól számítva 2-3 órán keresztül fedő alatt, lassan főzöm.
Sót nem teszek bele, hiszen amibe használni fogom ízesítőként, úgyis megsózom.
Ha elkészült hagyom a lábasban kihűlni, majd 3-4 dl-ként műanyag zacskóba szűröm.
A zacskó száját elkötöm, hogy minél kevesebb levegő maradjon a zacskóban, majd literes műanyag vödörbe 2-3 zacskót téve, fagyasztóba teszem.
Mélyhűtőben -18 fokon 6 hónapig tárolható.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése