2016. május 8., vasárnap

Körtés, túrós palacsinta karamell öntettel

A palacsinta desszertnek mindig bejön, pláne, ha nem a szokványos töltelékkel készül. Ebben a palacsintában az édeskés körtés töltelék és az alig édesített egyszerű túrókrém nagyszerűen kiegészítik egymást. Az egészet meglocsoltam karamell öntettel, mert szeretem. Aki nem kedveli a karamellt, nyugodtan használjon csokiöntetet. Azzal is nagyon "gyerekbarát".



Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 6 adag

25 dkg rétesliszt
1 tojás
1 dl tej
1 ek cukor
1 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
4-5 dl szódavíz, vagy szénsavas ásványvíz
0,5 dl étolaj
túró töltelék:
25 dkg túró
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg porcukor
körtés töltelék:
1 db körte
4 ek kristálycukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 tk vanília aroma
karamell öntet:
20 dkg kristálycukor
2 ek víz
2,5 dl tejszín
1 csipet só

A palacsinta tésztához a száraz anyagokat elkeverem, majd hozzáadom a tojást, tejet és annyi szódavizet, hogy tejszín sűrűségű masszát kapjak. Habverővel, vagy kézi keverőgéppel csomómentesre keverem. A végén belekeverem az olajat is. fél órát pihentetem.
A kisütéshez palacsintasütőt vagy teflonserpenyőt használok. Az első palacsinta kisütéséhez megforrósítom a serpenyőt, kevés olajat kenek az aljára, majd 1 palacsintának megfelelő adagot merek a serpenyőbe és úgy billentem a serpenyőt, hogy a massza szétterüljön az alján. 1-2 perc alatt megsütöm az egyik oldalát, majd megfordítom és a másikat is aranybarnára sütöm. Ha kisültek, melegen tartom.
A túrótöltelékhez összekeverem a hozzávalókat.
A körtés töltelékhez a körtét hosszában 8 felé vágom eltávolítom a magházat és keresztben felszeletelem.
Egy edényben megolvasztom a kristálycukrot és aranybarnára pirítom, ekkor felöntöm 2 ek vízzel, hozzáadom a körtét, megszórom fahéjjal és a körte puhulásáig kevergetve főzöm.
Végül beleöntöm a vanília aromát és elkeverem.
A karamell öntethez a cukrot és a vizet egy edényben összekeverem, és addig főzöm, míg a cukor felolvad, majd karamellízálódik. Óvatosan, kis lángon pirítom, hogy ne égjen meg.
Ezalatt a tejszínt a sóval mikróban megforrósítom, majd a karamellizált cukorhoz öntöm, apránként, több lépésben, hogy ne fusson ki.
Végül összeforralom és hagyom kihűlni, ahogy hűl úgy picit sűrűsödik.
A palacsintába egy sávba túró krémet teszek, ráhalmozom a körtés tölteléket, felcsavarom és ízlés szerint meglocsolom a karamell öntettel.
A fent leírt hozzávalókból 10-12 db palacsinta lesz.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése