2016. június 11., szombat

Zabkorpás palacsinta eperhabbal

A zabkorpát és teljes kiőrlésű rozslisztet már húsz éve használom a kenyérsütéshez, nem is értem miért nem jutott eszembe hamarabb, hogy palacsintát is lehet vele sütni. A joghurtot is régóta használom palacsintatésztába tej helyett, jóval lágyabb lesz tőle a palacsinta. Az útifűmaghéj a magas rosttartalma révén nagyon jó hatással van az emésztő rendszerre. A tölteléket pedig a hűtőben talált tojásfehérje, és a végét járó eperszezon inspirálta.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: kb.30 db palacsintához

50 dkg rétesliszt
3 púpozott ek teljes kiőrlésű rozsliszt
2 púpozott ek zabkorpa
1 púpozott ek őrölt útifűmaghéj
1 tojásfehérje
3 dl natúr joghurt
2 ek cukor
2 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
8-10 dl szódavíz, vagy szénsavas ásványvíz
1 dl étolaj
töltelékhez: (kb. 12 db palacsintához)
20 dkg eper
2 db tojásfehérje
2 ek porcukor


A palacsinta tésztához a száraz anyagokat elkeverem, majd hozzáadom a tojásfehérjét, joghurtot és annyi szódavizet, hogy tejszín sűrűségű masszát kapjak. Habverővel, vagy kézi keverőgéppel csomómentesre keverem. A végén belekeverem az olajat is. 1 órát pihentetem. Az útifűmaghéjtól be fog sűrűsödni, ezért a kisütés előtt kevés szódavízzel hígítom.
A kisütéshez palacsintasütőt vagy teflonserpenyőt használok. Az így kapott masszát mindkét oldalán aranybarnára sütöm.
A töltelékhez kemény habot verek a tojásfehérjéből, végén belekeverem a porcukrot, majd hozzáadom a kis kockákra vágott epret, végül megkenem vele a palacsintákat és feltekerem.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése