2016. július 17., vasárnap

Tejszínes zöldségleves kacsazúzával és májjal

Amikor tartalmas levesre van szükség, rögtön valamilyen húsos, netán füstölt húsos, zöldségekkel, hüvelyesekkel, gombával és tésztával jól megpakolt leves jut eszünkbe. Ebbe a levesbe a hús gyanánt kockára vágott füstölt sonkát, kacsazúzát és kacsamájat tettem, a zöldségnek pedig a leves zöldségeket kevés gombával, zöldborsóval és krumplival egészítettem ki. Természetesen a zöldségek tekintetében, csakúgy, mint a húsnál, teljes mértékben szabadon választhatunk miből és mennyit használunk. Tésztának a csipetke helyett, egy gyorsabb megoldást választottam, csiga tésztát főztem bele.


Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 12 fő

50 dkg kacsazúza
50 dkg kacsamáj
20 dkg füstölt sonka
2 ek zsír (kacsa, liba)
1 db nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
30 dkg gomba
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
40 dkg zöldborsó
1 db karalábé
1 db zellergumó
30 dkg burgonya
1 kávéskanál lestyán
1 tk tárkony
1 tk zeller zöld
2 marék leves tészta
5 dl főzőtejszín
1 ek keményítő
1 kávéskanál pirospaprika
frissen őrölt bors


A kacsazúzát megtisztítom, feldarabolom.
Zsíron megdinsztelem a felaprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát.
Rádobom a kis kockákra vágott sonkát és pár percig pirítom.
Rádobom a kacsazúzát, megszóróm borssal, megsózom és addig párolom még elveszti a nyers hús színét.
Ezután hozzáadom a felszeletelt gombát, a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és fedő alatt még 25 percet párolom.
Felöntöm 3 liter vízzel, meg szórom lestyánnal,tárkonnyal, zeller zölddel, beleteszem a felaprított krumplit, sózom, és addig főzöm, amíg minden megpuhul.
Beleszórom a leves tésztát és puhára főzöm.
Ha a tészta megpuhult, hozzáadom a feldarabolt májat, beleöntöm a tejszínben simára kevert keményítőt és pirospaprikát, megforralom és tálalom.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése