2014. szeptember 23., kedd

Ételízesítő házilag



Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók:

75 dkg sárgarépa
50 dkg fehérrépa
25 dkg zellergumó
25 dkg karalábé
25 dkg karfiol
50 dkg paradicsom
25 dkg paprika
25 dkg kápia paprika
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
50 dkg vöröshagyma
3 fej fokhagyma
35 dkg só
1 ek lestyán, szárított, morzsolt
1 ek borsikafű, szárított, morzsolt

A hozzávalókat megtisztítom és egy apró lyukú húsdarálóval ledarálom.
Beleszórom a szárított lestyánt és borsikafüvet, valamint a sót, majd jól elkeverem.
Üvegekbe töltöm és lezárom.
Felhasználásig, a befőttek és lekvárok mellett tárolható, akár 1 évig is.
Ha egy üveget megbontok, amíg el nem fogy, hűtőben tárolom.
Minden olyan ételbe ugyanúgy használható, mint a bolti ételízesítők, csak az ételek sózásánál, figyelembe kell venni a saját sótartalmát.
Az összetevők arányán, mindenki saját ízlésének megfelelően változtathat, akár kihagyhat, vagy hozzátehet. A lényeg az, hogy a zöldségek 10 %-a só legyen, mert ez tartósítja.












2 megjegyzés: