2014. szeptember 20., szombat

Marhapörkölt bográcsban


Elkészítési idő: 180 perc
hozzávalók: 8 adag

2 kg marhalábszár
10 dkg füstölt szalonna
60 dkg vöröshagyma
3 ek sertészsír
5 gerezd fokhagyma
2 db paprika
2 db paradicsom
2 ek őrölt fűszerpaprika
1 kávéskanál őrölt köménymag
10 db borókabogyó
5 db babérlevél
1 kk majoranna
3 dl vörösbor
2-3 db alma
őrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint


A szalonnát apróra vágom, és zsírjára sütöm. Hozzáadom a zsírt, rádobom a felaprított hagymát, fokhagymát, és megdinsztelem rajta.
A húst nagyobb darabokra felkockázom, a bográcsba teszem, és a hús fehéredéséig pirítom.
Ezután sózom, borsozom, rászórom a pirospaprikát, a többi fűszert, aláöntöm a vörösbort, és hozzáadom a felaprított paprikát és paradicsomot.
A húst puhulásáig főzöm. Az elfövő lét vízzel pótolom. Néha óvatosan megkeverem.
2 órai főzés után kóstolással állapítom meg a hús puhaságát, ha szükséges még sózom, fűszerezem.
Az utolsó fél órában hozzáadom a meghámozott és kisebb cikkekre vágott almát. Az alma szét fog főni benne, sűrűbbé tartalmasabbá és pikánssá téve a pörkölt szaftját.
Ha a hús puha szaft sűrűsége is megfelelő, leveszem a tűzről és főtt krumplival, tarhonyával, vagy friss kenyérrel, és savanyúsággal tálalom.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése