2015. november 16., hétfő

Saláta szőlőmagolajjal

A szőlőmagolaj érett szőlőszemek magvából készül, és linolénsav tartalmával tűnik ki. Zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Ízét 200 °C felett is megtartja, füstpontja 250 °C ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthociánokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procianidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns. Jelentős vitamin /A-vitamin, B-vitamin család, C-vitamin, E-vitamin, F-vitamin/ forrás. Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag.
A szőlőmagolajat külsőleg és belsőleg egyaránt használják.
Belsőleg használva:

  • szívbarát és védi a keringési rendszert a meszesedéstől
  • erősíti a vérereket és a hajszálereket
  • növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét és csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét
  • csökkenti a trombózis lehetőségét
  • magas antioxidáns tartalma miatt gátolja az öregedést és fiatalítja a bőrt
  • védi a sejteket a káros hatásoktól és gátolja a rák kialakulásának veszélyét
  • kedvező hatása van a prosztatára és az impotenciára
  • nőknél a változó kor kellemetlen tüneteit enyhíti
  • védi az agyat a szabad gyököktől és javítja az emlékező képességet
  • védi a szemet, segíthet megakadályozni a szürke hályog kialakulását

Külsőleg alkalmazva főleg a kozmetikai célú felhasználása jelentős:

  • javítja a bőr simaságát és rugalmasságát, puhaságát
  • regenerálja a kollagén szöveteket
  • regenerálja a hajhagymákat.
/forrás: wikipédia/


Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 csomó újhagyma
1 db lilahagyma
4 db paradicsom
almaecet
méz
szőlőmagolaj







A lilahagymát félfőre, az újhagymát a zöldjével együtt karikára szeletelem. A zöldjét félreteszem a többit enyhén megsózom és állni hagyom fél órát.
2-3 dl vízből az ecettel és mézzel ízlés szerinti salátalevet készítek.
A besózott hagymákat én a kevés engedett levével együtt beleforgatom a salátalébe. Aki akarja ki is nyomkodhatja.
Rászeletelem a paradicsomot, kissé belenyomom a lébe, rászórom az újhagyma felaprított zöldjét.
Végül meglocsolom szőlőmagolajjal, és fogyasztásig hűtőben tárolom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése