2015. november 29., vasárnap

Tárkonyos kacsazúzaleves

Tejszínes, vagy tejfölös, tárkonnyal, vagy más fűszerekkel, bármilyen húsból, zöldségekből, gombából. Ezernyi variációban készülhet, ez a raguleves. Ehhez a leveshez kacsa zúzát használtam, amiről gondosan eltávolítottam a fehér inas részt. A többit a receptben.


Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 8 fő

1 kg kacsazúza
2 ek zsír (kacsa, liba)
1 db nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
50 dkg gomba
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
50 dkg karfiol
1 kávéskanál borsikafű
2 ek finomliszt
2 marék leves tészta
5 dl főzőtejszín
1 tk pirospaprika
1 tk tárkony
1 db fehér bab konzerv
ízles szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

A kacsazúzát megtisztítom, feldarabolom.
Zsíron megdinsztelem a felaprított vöröshagymát és az áttört fokhagymát.
Rádobom a kacsazúzát, megszóróm borssal, borsikafűvel, megsózom és addig párolom még elveszti a nyers hús színét.
Ezután hozzáadom a felszeletelt gombát, 10 percig párolom, majd rádobom a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és fedő alatt még 15 percet párolom.
Ekkorra már majdnem puha a zúza, megszórom finomliszttel, pirospaprikával, elkeverem.
Felöntöm 3 liter vízzel, sózom, és addig főzöm, még megpuhul minden.
Beleszórom a leves tésztát és a rózsáira szedett karfiolt.
Ha a tészta megpuhult, beleöntöm a tejszínt, a lecsepegtetett babot, tárkonyt, elkeverem, megforralom és tálalom.
Tipp: A karfiol belső zsenge leveleit is bele aprítottam a levesbe.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése