2016. február 26., péntek

Palócleves sertéshúsból

Különféle húsokból készített palócleveseim közül talán ez hasonlít legjobban az eredeti receptre. Ízét tekintve viszont semmi féle összehasonlítási alapom nincs, mivel még nem készítettem birkahúsból, de a fűszerezésnek köszönhetően, ez után is megnyaltam mind a tíz ujjamat. Az meg biztos, hogy addig úgy sem nyugszom, még egyszer el nem készítem az eredeti palóclevest.


Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók: 4 adag

50 dkg sertéscomb
30 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
2 ek kacsazsír
30 dkg burgonya
1 kávéskanál őrölt babér
1 kávéskanál kapor, morzsolt
1 kávéskanál őrölt kömény
2 dl tejföl
1 ek finomliszt
petrezselyem zöld
őrölt bors


A hagymát apróra vágom, és a zsíron megdinsztelem. Félrehúzom, megszórom pirospaprikával, elkeverem és rádobom a kockára vágott húst.
Hozzáadom a zúzott fokhagymát, sózom, borsozom és a hús puhulásáig, fedő alatt főzöm. A közben elfőtt levet vízzel pótolom.
Megszórom őrölt babérral, kaporral, köménnyel, hozzáadom a kockára vágott burgonyát, a 2-3 centisre darabolt zöldbabot, felöntöm 1,5 liter vízzel, ha szükséges még sózom és mindent puhára főzök benne.
A tejfölt egy tálba borítom, elkeverem a liszttel, adok hozzá a forró levesből, simára keverem és visszaöntöm a levesbe.
Apróra vágott petrezselyem zölddel meghintem.
Megforralom és tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése