2016. március 27., vasárnap

Csirkebecsinált-leves májgaluskával

A becsinált puhára vagy félpuhára párolt fehér húsból (csirkéből vagy halból) dinsztelt zöldséggel lében készített leves vagy húsétel. Lehet liszttel meghintve tojássárgával elkeverni, vagy világos vajas rántással sűríteni, tejszínnel dúsítani. A szó eredetileg azt jelentette: „befőzött”. /Wikipédia/


Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 8 adag

80 dkg csirkeaprólék
2 ek kacsazsír
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 db zellergumó
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 karalábé
30 dkg zöldborsó
1 szál zeller zöld
1 ek finomliszt
1 kávéskanál pirospaprika
1/2 csokor petrezselyem
őrölt bors

májgaluskához:
20 dkg csirkemáj
1 db kisebb vöröshagyma
5 dkg vaj
2 db tojás
1/2 csokor petrezselyem
2 csapott ek rétesliszt
3 ek zsemlemorzsa
1 kávéskanál pirospaprika
őrölt bors

   
Az aprólékot (szív, zúza, máj, szárnyvég, farhát) feldarabolom, a zöldségeket kockára, a hagymát finomra aprítom.
A zsírban megdinsztelem a hagymát, hozzáadom az aprólékot, zöldségeket, a lereszelt vagy áttört fokhagymát, és fedő alatt tovább párolom.
Ha a zöldség kezd puhulni megszórom finomliszttel és még 1-2 percig pirítom.
Sózom, borsozom, megszórom pirospaprikával, felengedem kb. 2 liter vízzel, majd puhulásig főzöm.
Májgaluskához a hagymát apróra vágom, a májat elkaparom, és a többi hozzávalóval együtt összekeverem majd a forrásban lévő levesbe, kiskanállal galuskákat szaggatok.
Végül megszórom felaprított petrezselyem zölddel, beleteszem a kisebb darabokra vágott májat, és 5 perc főzés után tálalom.
Tejfölt kínálok mellé.













 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése