2016. április 13., szerda

Garam masala házilag

A garam masala indiai eredetű fűszer keverék. Nevének jelentésével ellentétben, -ami csípős keveréket jelent-, nem mindig jellemzi a csípősség, mivel a felhasznált fűszerek és azok aránya családonként, területenként változó. Ráadásul az alapkeverék kiegészülhet kókuszdióval, Cayenne borssal, kurkumával, szezámmaggal, fokhagymával és még sok minden mással is.


Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:

4 ek koriander
1 ek római kömény
1 ek fekete bors
5 db egész fekete kardamom
1 ek szegfűszeg
1 ek szegfűbors
1 db fahéj, egész
4 db babérlevél
1 ek őrölt gyömbér




A gyömbér kivételével az összes többi hozzávalót egy serpenyőben, szárazon megpirítom. A fahéj rudat kisebb darabokra töröm, a babérleveleket összetépkedem. Ügyelek, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz.
Miután kihűlt, kiszedem a kardamomból az apró magokat, és a többi fűszerhez keverem.
Mozsárban, vagy kávédarálóval finomra őrölöm. Hozzá keverem az őrölt gyömbért.
Jól záródó üvegben, sötét, száraz helyen hónapokig eltartható.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése